MONTAIGNE DENEMELERI

 
    Fransız deneme yazarı olan Montaigne'in denemeleri,  okumaya çalışıp okuyamadığım sonrasında kitaba bir kez daha şans vermem sonucu ne şahane kitap olduğunu anladığım eserdir. Okurken bazı zamanlar sıkılsam da iyi deneme yazabilen insanlar sonunda gerçekten okuyucuyu memnun ediyor. Kitabı şans verdikten sonra sabırla okumaya başladım ve 1580lere göre gerçekten çok başarılı bir deneme olduğunu anlamam çok sürmedi.  Montaigne'in ne kadar farklı olduğunu ve bu farklılıklarından cesurca korkmadığını kitapta bir kez daha tanık oluyoruz. Her zaman dediğim gibi farklı olabilen insan her zaman daha cesurdur ve hep dikkatimi çekmişlerdi. Montaigne'de öyle biriymiş gerçekten.Gelelim  kitabın içeriğine...
107 denemeden oluşan kitap, daha çok eğitim ve felsefe konuların ele almış, orta çağ dogmatizmini yıkan bir aydınlanma kitabıdır. Hümanist kültürünü yansıtan kitap Montaigne'i aynı zamanda filozof gibi görmeme yol açıyor.Kitaptaki denemelerde Montaigne kendi kötü taraflarını da açıkça yargılarken okuyucunun da kendisini yargılamasını ve bahsi geçen konuları düşünmesini sağlıyor. Okurken kendisine katılacağınız noktalarda oluyor, aksini düşündüğünüz şeylerde... fakat dediğim gibi Montaigne o kadar iyi bir deneme yazarı ki sakınmadan yazmış ve saygı duyulması gereken fikirlerini ve görüşlerini paylaşmıştır.Kitabı okurken daha sonraları dönüp tekrardan bakmak için not aldığım veya altını çizdiğim bölümler oldu. Bunlardan bazıları:

"Deniz yoluyla seyahat edenlerin niye midelerinin kalktıklarının açıklamasını sanırım Plutarch 'ta okumuştum. Plutarch, bunun nedeninin korku olduğunu söyler, korkunun bu tür etkiler oluşturmasını kanıtlayan bazı nedenler bulmuş."

"Tehlikeyi görebilmek, bir bakıma tehlike tarafından ürkütülmüş olmanın tam tersidir"-Montaigne korkmak için korktuğun şeyi daha önce yaşamış olmana gerek yok demek istiyor."

"Sürekli birliktelikler her şeyimizi sıradanlaştırdığı için anlamsızlaşır. Anlamını ve önemini yitirir.Birilerinden uzak olduğumuzda araya özlem gibi bir duygu girdiği için dostluk bağı sıkılaşır. Ama şunu da unutmamak gerekir ki gözden uzak olan gönülden de uzak olur. Bu nedenle aradaki mesafeye dikkat etmek gerekir."

"Bana söylendiğine göre;bizim alışkanlıklarımıza ters düşen her şeyi barbar olarak adlandırırız.Normal olarakyaşadığımız dünyaya ayak uyduramadıkları için barbar olarak nitelendirebiliriz yamyamları; ama onları böyle nitelendirirken bize benzemedikleri için suçlayamayız;çünkü yaptığımız o kadr iğrenç işler nedeni ile biz onları kat kat aşmaktayız barbarlıkta".  

"Rüyaların,eğilimlerimizin yorumları olduğuna ben de inanıyorum;ama bunları çözmenin ve anlamanın bir sanatı vardır."

Montaigne, denemelerinde Türk ordusunu konu aldığı bir bölüm var Türk ordusunun disiplinini öven Montaigne Türk ordularındaki disiplini örnek veriyor.Askerlerin düşmandan çok kendi kumandanlarından korktuklarını belirtir.

Yorumlar

İrem dedi ki…
"Rüyaların,eğilimlerimizin yorumları olduğuna ben de inanıyorum;ama bunları çözmenin ve anlamanın bir sanatı vardır."
Kitap okunmak için bekliyordu ve bu posttan sonra okunacaklar listesinin basında :) Tesekkürler :)

Popüler Yayınlar