Tarih ve Entrika kokan bir dizi -THE WHITE QUEEN konusu, detayları

 
   Tarihi dizileri izlemeyi seviyorum. Hele İngiliz yapımıysa keyfime diyecek yok =) Özellikle araştırıp izlediğim diziler var bu konuda. İngiliz tarihine olan merakım zaten lisanstan gelmekte... Bir sene önce izlediğim ve oldukça beğendiğim bir diziyi paylaşmak istiyorum. Bu tür dizilerden az çok fikir edinebiliyorsunuz. Elbette tamamen tarihi yansıtmasalar da izlemesi pek keyifli oluyor. Önereceğim dizi  The White Queen. İngiliz yazar olan Phillippa Gregory'nin The white Queen (the cousins war) isimli kitabından uyarlanan bir dizi. Diziyi izleyince kitabı da merak ettim doğrusu...


      Dizi 4.Edward'ın Elizabeth Woodville ile tanışmalarıyla başlıyor. Elbette sadece tarihi izlemiyorsunuz. Entrikalar ve aşklar da dizinin içinde... Hatta dizide Elizabeth Woodville 'ye yani dizinin ismini verdiği karaktere o kadar çok ağırlık veriyorlar ki bazen kraldan çok onu görüyorsunuz. Dizideki kadro harika. Bu diziyi izlememin başlıca sebeplerinden birisi David Oakes'ti. Fakat dizinin konusu da oldukça ilgimi çekti. Dizi de Elizabeth iki çocuklu dul fakat oldukça güzel bir kadındır. Edward onunla tesadüfen karşılaşır ve ilk görüşte ona aşık olur. Evlenen çiftin böylece hikayesi başlar.


      Dizi 15.yüzyılın İngilteresinde geçiyor. Tudors tarzında olan dizinin konusuna gelince:  Dizi 15.yy İngilteresinde War Of The Roses olarak bilinen (güllerin savaşı) ünlü savaşın olduğu döneme denk geliyor.

Dizinin mantığını anlatmak için  bu savaştan biraz söz etmek istiyorum. (Dizi hakkında spoiler içerir)
Güllerin savaşı bir iç savaştır. İki hanedanın kıyasıya mücadelesi olan bu savaş ismini York hanedanının armasının beyaz gül, Lancaster hanedanının armasının da kırmızı olmasından almaktadır. O dönemde genç yaşıyla tecrübesiz bir kral olan ve Lancester hanedanından gelen 6.Henry tahta çıkar(Dizide sanırım orta yaş üstündeydi) Bu dönemde yüzyıl savaşları olmaktadır. 6.Henry tecrübesizliğiyle İngiltere'yi yenilgiye uğratır. Bunun üzerine akıl sağlığını kaybeden Henry tahttan indirilmek ister. Bir süre sonra iyileşen Lancesterlı kral, bu sefer Yorkluların tahtı ele geçirme girişimleriyle karşı karşıya kalır. York dükünün en büyük oğlu olan 4.Edward(dizideki başrol) krala savaşa açar. Yorklular  bu savaşta üstün gelir ve 6.Henry'i tahttan indirirler. 6.Henry,eşi ve oğulları yurtdışına kaçar. 4. Edward krallığını ilan eder. Bir süre sonra 4.Edwardın kardeşi Clarence dükü George, Edward'ın tahtına göz diker ve ayaklanma başlatır.Hatta 6.Henry ile ittifak olurlar. Fakat ayaklanmasında başarısız olunca abisi tarafından idam edilir.Bu süreçte 6.Henry yakalanır ve oğlu idam edilir. Akıl sağlığı yerinde olmayan Henry kuleye kapatılır ve bir süre sonra idam edilir( olay dizi de biraz daha farklı türlü gelişiyor)  Geçen zamanda Lancesterlar, kendi hanedanlarından olan 6.Henry ve oğlunun idamı üzerine tahta kimi geçireceklerini düşünürler. Ülkenin dışında yaşayan ve Lancester hanedanından olan 7.Henry Tudor'u (bu tudor dizisindeki Henry Tudor'un babası oluyor)başa geçirmeye karar verirler. Bu süreçte 4.Edward ölür.Yerine ,eşi (dizideki başrol yani beyaz kraliçe olan) Elizabeth Woodville'den olan13 yaşındaki oğlu 5.Edward geçer fakat amcası yani 4.Edward'ın kardeşi olan 3.Richard yeğeninin ülkeyi yönetmeyeceğini savunarak onu tahttan indirir ve kral olur. Bir süre sonra ise Henry Tudor Richard'a savaş açar ve savaşı kazanır.


Diziyi seveceğinizi düşünüyorum. Zaten yalnızca bir sezon olan dizinin tadı damağınızda kalıyor.Dizinin baş rolünde yani Edward karakterini Max Irons oynuyor. Yorumlarınızı bekliyorum =)


   

Yorumlar

Popüler Yayınlar