Edebiyatta İntihar - Walter Benjamin'in İntiharı

   

     Tarihte bir çok trajik olay vardır. Bunlardan en dikkat çekenleri ise intihar olaylarıdır. Özellikle de edebiyat dünyasında daha fazla rastlanan intihar olayları iyi veya kötü her daim ilgi çekmiştir.
     İntihar eden ünlü yazarlardan bir kaçını paylaşmak istiyorum. Bunlardan ilki Walter Benjamin:
Yahudi ve aynı zamanda Alman vatandaşı olan Benjamin, Almanların yahudilere olan baskıları yüzünden bir çok kez yer değiştirmiş sonunda Paris'e yerleşmiştir. Kendisinin yakalanacağını ve çıkan haberlere göre kendini kapana kısılmış hissetmesinden dolayı evinde aşırı derecede morfin alarak intihar etmiştir. Elbette ölümüne dair birçok farklı söylentiler olsa da araştırdıktan sonra beni en çok üzen ölümünde sonrası olmuştur. Hayatı boyunca yalnız ve talihsiz olan Benjamin'i ölümünden sonra da bu takip etmiştir. Öldükten sonra yahudi olmasına rağmen katolik mezarlığına gömülmüş, bir yakını çıkmadığı ve mezarlık kirası ödenmediği için bir süre sonra naşı yakınlardaki kimsesizler çukuruna atılmıştır. Yattığı yer hala kesin olarak bilinmese de, ilerleyen zamanlarda adına anıt dikilmiştir.
   Ne kadar doğru ne kadar yanlış olduğu tam bilinmez ama şu kesin ki birçok yazar gibi Walter Benjamin'in de değeri öldükten sonra anlaşılmıştır. Bugün eserleri hala önemli kaynaklar olarak kullanılmaktadır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar